KUNSTENAARS

FIONA TAN
‘News from the Near Future’
(2003 / 9.30 min.)

In News from the Near Future zie je kinderen de zee inhollen, zwemmers en masse het water induiken, een branding, fragmenten van een schip in stormweer. De beelden zijn zwart/wit met een kleurzweem. Het zijn uit het archief opgediepte filmfragmenten. De internationaal gerenommeerde kunstenaar Fiona Tan wil hiermee het historisch besef vergroten. Vooral hoe nieuws en media bepalen op welke wijze gebeurtenissen aan volgende generaties worden overgeleverd.

(www.frithstreetgallery.com)
› Za 20 aug / Wo 7 sep


GUIDO VAN DER WERVE
‘Nummer Twee’
(2003 / 3.05 min)

In een desolate wijk van een provinciestad brengt de maker een ode aan de lente.
Als de hoofdpersoon wordt aangereden en op straat ligt, rijdt een blauwe politiebus de straat in. De deuren schuiven open en vijf ballerina’s in klassieke tutu’s beginnen te dansen. Voor Nummer twee laat Van der Werve een wereld zien waarin onverwachte acties plaatsvinden.

(www.roofvogel.org)
› Wo 24 aug / Za 3 sep

Bekijk hier een clip (3,5 Mb)
Minimaal Quicktime 6 vereistj
YAEL BARTANA
‘Kings of the Hill’
(2003 / 7.30 min.)

Als de sabbat begint, rijden aan de kust bij Tel Aviv (Israël) elke vrijdagavond grote terreinwagens door de duinen. In Kings of the Hill registreert Bartana de pogingen om tegen de veel te steile zandbulten op te kruipen. Onder de ogen van toeschouwers proberen de bestuurders het steeds opnieuw, maar het lukt bijna nooit om boven te komen.

(www.my-i.com)
› Zo 21 aug / Za 27 aug / Di 6 sep

Bekijk hier een clip (2,9 Mb)
Minimaal Quicktime 6 vereistj
JAN DE BRUIN
‘Calling 911’
(2004 / 6.04 min.)

Temidden van het straattumult staat een jonge vrouw. De radeloosheid en het verdriet zijn van haar gezicht af te lezen. Ze is helemaal in zichzelf teruggetrokken. Ze heeft een conflict met de man die haar aanspreekt en uit zijn gebaren blijkt dat ze het zelf maar moet uitzoeken. Naar ademhappend en huilend, belt ze in een telefooncel hulplijn 911.

(http://catalogue.montevideo.nl)
› Do 8 sep / Za 10 sep

Bekijk hier een clip
(3,3 Mb)
Minimaal Quicktime 6 vereistj
PETER BOGERS
‘Shared Moments’
(2001) Installatie

In Shared Moments laat Bogers alledaagse bezigheden zien van ‘gewone’ mensen. Je ziet ze voor zich uit mijmeren, ergens op wachten, slapen of uit het raam staren. Door de beelden naast elkaar te presenteren lijken de handelingen universeel. Maar door het inzoomen en het vertragen van de beelden benadrukt Bogers de subtiele verschillen tussen mensen.

(www.peterbogers.com)
› Zo 28 aug / Di 30 aug

Bekijk hier een clip (3,3 Mb)
Minimaal Quicktime 6 vereistj
LIN DE MOL
‘Lessons in lightness’
(2004 / 6.29 min.) Installatie

Leidt de schaduw van de krijsende zeemeeuw het meisje naar een jongen of naar haar vrijheid? Is een grasspriet langer dan een steenworp of de vlucht van een vliegtuig? De Mols Lessons in Lightness laat in drie projecties drie verhalen zien, associatief met elkaar verbonden en met een speelse atmosfeer, zoals in een droom waarin alles mogelijk is.

(www.lindemol.com)
› Ma 29 aug / Wo 31 aug

Bekijk hier een clip (3,4 Mb)
Minimaal Quicktime 6 vereistj
GERCO DE RUIJTER
‘Skyline’
(1997 / 4 min.)

De Rotterdamse vliegenier/fotograaf maakt al jaren foto’s van de aarde vanuit de lucht. In Skyline draait hij het om. Hij neemt een super 8 camera ter hand en richt die naar boven. De Ruijter is gefascineerd door het verwaaien van wolken en het trekken van witte strepen door straaljagers. De mens en de natuur, vluchtig en traag, in een spel van rechte lijnen en grillige vormen.

(www.gercoderuijter.nl)
› Ma 22 aug / Za 10 sep

Bekijk hier een clip (3,4 Mb)
Minimaal Quicktime 6 vereistj
TELCOSYSTEMS &
LIESBETH KOOT

‘Concrete’ (2005) Live

In Concrete lijkt dans film en film dans te worden. In het onderzoek van Telcosystems, Lucas van der Velden en Gideon Kiers, met choreografe Koot zijn beide uitingen omschreven als ‘het vormgeven van beweging in tijd’: ritme, snelheid, energie, richting. In extreme close-ups verworden de twee dansers bijna tot lijnen en vlakken. Lichtflitsen, wisseling in contrast en de grove korrel van film benadrukken deze abstractie.

(www.stddanceco.nl)
› Vr 9 sep (live)
DRIFTERTV
Live Opening met Nils Mühlenbruch & Remko van der Drift

Live openingsact Cineboards 2005: De live animatie Drifters gaat over een
groep buitenaardse boyscouts die met een ruimtevaartschip op aarde is geland om de mensheid te helpen. In de live-act laat VJdrifter Nils Mühlenbruch zijn Drifters bizarre acties uitvoeren van het schilderen van zebrapaden tot het drogen van mensentranen. Maar ondertussen zijn de boyscouts ook behoorlijk met zichzelf bezig. DJ Drifter Remko van der Drift begeleidt hem met techno en breakbeat tracks.

(www.drifter.tv/www.driftertvlive.com) › Vr 19 aug (live)

Bekijk hier een clip (4,5 Mb)
Minimaal Quicktime 6 vereistj
KLAAS VAN GORKUM &
IRATXE JAIO

‘Monitoring the Dordtselaan for
Maximum Peace of Mind’
(2004 / 15 min)

Een ‘Hot Spot’ is een plek waar, vanwege de vele straatcriminaliteit, de grondwettelijke bescherming van de burger tijdelijk wordt opgeheven. Hier mag de politie mensen op straat preventief fouilleren, zonder ze eerst in staat van beschuldiging te stellen. Een jaar lang hebben Van Gorkum en Jaio het dagelijks leven op ‘hotspot’ Dordtselaan in Rotterdam-Zuid vanuit hun raam gefilmd.

(www.xs4all.nl/~kvgorkum)
› Vr 26 aug / Zo 4 sep / Za 10 sep

Bekijk hier een clip (2,9 Mb)
Minimaal Quicktime 6 vereistj
BRECHTJE SCHOOFS
‘Mag ik u aaien?’
(2005) Installatie

Mag ik u aaien? is de vraag waarmee Schoofs Rotterdammers op straat tegemoet treedt. Met dit eindexamenproject laat ze zien hoe verschillend in onze samenleving wordt omgegaan met aanraking en intimiteit. Naast de beelden op straat en bij mensen thuis laat Schoofs zich ook samen met haar crew filmen. Met deze shots toont zij een werkelijkheid die aanzet tot nadenken over de rol van de camera en het medium film.

(www.stjoost.nl/eindexpositie05)
› Do 1 sep / Vr 2 sep

Bekijk hier een clip (4,1 Mb)
Minimaal Quicktime 6 vereistj

MARTIJN VELDHOEN
‘Momentum’
(2003/ 5.50 min.)

Gaan is een werkwoord dat gaat over beweging, zonder de aard daarvan te preciseren. Lopen, rijden of zweven zijn duidelijker, ze beschrijven de beweging als iets dat aan het lichaam verbonden is. In Momentum gaan kijkers in één langzame beweging door een aaneenschakeling van ruimtes. Door gangen, kamers, over balustrades heen naar de straat en dan door een open venster weer naar binnen. De bedoeling hiervan is dat je als kijker je fysieke vorm verliest. Dat het lijkt of alles kan.

(http://catalogue.montevideo.nl)
› Di 23 aug / Ma 5 sep


Bekijk hier een clip (3,3 Mb)
Minimaal Quicktime 6 vereistj
JAN VAN NUENEN
‘Warning: Petroleum Pipeline’
(2004 / 4.45 min)
‘Seeing Bush through trees’
(2003 / 2.01 min.)

Warning: Petroleum Pipeline is een vloeiende digitale animatie met een donker visioen. Het werk laat niet alleen de vernietiging zien, maar ook de oncontroleerbare kracht waarmee een industrie zichzelf tot bloei weet te brengen. In Van Nuenens animatie Seeing Bush through trees wordt Bush met logo’s van grote merken, zoals Coca Cola en MacDonalds in elkaar gezet.

(http://catalogue.montevideo.nl)
› Do 25 aug / Za 10 sep


Bekijk hier een clip (3,2 Mb)
Minimaal Quicktime 6 vereistj


Bekijk hier een clip (3,3 Mb)
Minimaal Quicktime 6 vereistj

 
,